نگاهی به آمار کاریابی در استان یزد و ارتباط بخشهای مختلف اقتصادی
در این مقاله میخواهیم نگاهی داشته باشیم به آمار کاریابی در یزد و در رابطه با وضعیت اشتغال در این استان صحبت کنیم. استان یزد یکی از صنعتیترین استانهای کشور است و فرصتهای شغلی متعددی در این استان وجود دارد با این حال، به دلیل استخدام بالای نیروهای غیربومی در این استان، آمار بیکاری در یزد، به ویژه در میان قشر دارای تحصیلات دانشگاهی، بسیار بالا است .
یزد یکی از کلانشهرهای ایران است. طبق سرشماری سال 1395 استان یزد با مرکزیت شهر یزد جمعیتی حدود 1.138.533 نفر دارد. استان یزد از نظر صنعت و معدن نسبت به استانهای دیگر از وضعیت خوبی برخوردار است. وجود معادن معدنی مانند سنگ آهن در این استان باعث شده تا یزد بهعنوان بهشت معادن شناخته شود و از نظر مواد معدنی در جایگاه دوم قرار بگیرد؛ به همین دلیل فرصتهای شغلی و استخدام جدید زیادی در این استان ایجاد شده است.
با توجه به ماهیت کویری استان و بحران آب در یزد، بخش کشاورزی در این استان توسعهی چندانی نیافته و تنها راه ایجاد شغل در یزد، توجه به بخش صنعت و معدن است. البته گردشگری نیز پتانسیل بالایی برای ایجاد اشتغال در یزد دارد ولی متأسفانه هم به دلیل بحران کرونا و هم به دلیل سوء مدیریت، این حوزهی درآمدزا برای کشور، توسعهی چندانی نداشته است.
آمار بیکاری بالا در استان یزد با وجود فرصتهای اقتصادی بینظیر
متأسفانه نرخ بیکاری در استان یزد در مقایسه با میانگین کشوری بالاتر است. این در حالی است که موج جمعیتی یزد از سن استخدام رد شده و در سالهای آینده، موج جمعیتی دیگری به این سن میرسد که قطعا رقابت برای پیدا کردن شغل در این استان را سختتر هم میکند.شاخص بیکاری یزدیها در سال 1398 اندکی کاهش داشته و به 13.3 رسیده است.
آخرین آمار مربوط به سال 98 است و نشان میدهد که میزان مشارکت اقتصادی این استان برابر با 41.6 بوده است. لازم به ذکر است این شاخص از نرخ مشارکت اقتصادی کل کشور که برابر با 39.9 بوده بالاتر بوده است. وجود معادن و صنایع مختلف باعث اشتغالزایی زیادی در این استان شده است. استان یزد دومین استان معدنی و چهارمین استان توسعهیافته صنعتی به حساب میآید و همین موضوع باعث شده کارجویان زیادی از سایر شهرها نیز برای پیدا کردن کار و استخدام شدن به این استان مهاجرت کنند.
مطابق با آمار گردآوری شده از کاریابیهای زیر نظر ادارهی کار، رفاه و خدمات اجتماعی استان یزد، در سال 1398 بیش از 17550 فرصت شغلی در این استان ثبت شده و تعداد مجموع کارجویان یزدی کمی کمتر از 9 هزار نفر بوده است. از این تعداد تنها کمتر از 2400 نفر استخدام شدهاند.
از تعداد کل کارکنان دستگاه اجرایی، تعداد کارکنان مرد و زن به ترتیب 30230 و 18976 نفر بوده است. این یعنی کار و استخدام یزد برای خانمها کمتر از آقایان است. بهعلاوه تعداد کارکنان با داشتن مدرک زیر دیپلم، دیپلم، فوق دیپلم، لیسانس، ارشد، دکترا به ترتیب 3976، 9459، 5676، 20167، 7309 و 2819 نفر بوده است. این آمار نشان میدهند که داشتن مدرک تحصیلی در دستگاههای اجرایی و دولتی تاثیر زیادی بر استخدام نیروی کار ندارد و احتمالا متوجه شدید که بخش زیادی از بیکاران را افراد تحصیلکرده تشکیل میدهد.
عمدهی متقاضیان کار ثبت نام شده در مراکز کاریابی یزد در سال 1398، دارای مدرک تحصیلی دیپلم یا مدرک تحصیلی لیسانس یا بالاتر بودهاند. بیشترین افراد به کار گمارده شده نیز مدرک تحصیلی دیپلم داشتهاند و بعد از آنها، افراد دارای مدرک تحصیلی لیسانس یا بالاتر، در رتبهی دوم قرار گرفتهاند.
وضعیت اشتغال در سه بخش کشاورزی، خدمات و صنعت در استان یزد
در سال 1398 بخش خدمات، صنعت و کشاورزی به ترتیب حدود 46?، 45? و 8? از سهم اشتغال این استان را تشکیل دادهاند. این استان بیش از 4 درصد از تولید ناخالص داخلی کشور را به خودش اختصاص داده و دومین استان معدنی کشور و چهارمین استان توسعهیافتهی صنعتی ایران است که هشتمین اقتصاد برتر کشور را در اختیار دارد.
به طور کل بخش خدمات، کشاورزی و صنعت و معدن، بخش اقتصادی استان یزد را تشکیل میدهند که بخش صنعت و معدن و خدمات بیشترین تاثیر را بر اقتصاد این استان داشتهاند و بسیاری از افراد جویای استخدام یزد در این موقعیتهای شغلی استخدام میشوند.
شهر یزد یکی از شهرهای تاریخی و قدیمی ایران و بناهای تاریخی و سنتی ارزشمندی در این شهر وجود دارد. این شهر در سال 1396 به دلیل معماری تاریخی و سنتیاش در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. بنابراین صنعت گردشگری و توریسم یکی از نقاط قوت اقتصاد این استان است و سالیانه گردشگران داخلی و خارجی زیادی برای بازدید از بناهای تاریخی و بافت سنتی یزد به این استان سفر میکنند. رونق گردشگری باعث رونق اقتصادی و به وجود آمدن فرصتهای شغلی مرتبط با گردشگری شده است. افزایش میهمان سراها و هتلها و رستورانها برای پذیرایی از گردشگران منجر به افزایش مشاغلی چون راهنمای گردشگری شده است.
بخش کشاورزی که تنها حدود 8? از اشتغال کل استان را به خود اختصاص داده است به علت کمبود آب و خشکی زیاد هوا پیشرفت زیادی نداشته است. اما جالب است بدانید که استان یزد در تولید روناس، دامداری، دامپروری، تولید گوشت، پسته، انار، زردآلود و قیسی و زعفران جایگاه خوبی در کشور دارد. فارغالتحصیلان رشته کشاورزی میتوانند بهعنوان مشاور یا کارگر استخدام شوند. البته اگر از سرمایه خوبی برخوردار هستید، میتوانید در زمینه تولید پسته، روناس و صادرات زعفران هم مشغول به کار شوید.
استان یزد از گذشته یکی از تولیدکنندگان مطرح فرش و پارچه بوده است و به همین دلیل، امروزه نیز صنعت بافندگی و کارخانجات نساجی مختلفی در این استان وجود دارند و باعث افزایش فرصتهای استخدامی یزد شدهاند. همچنین معادن زیادی نیز در استان یزد وجود دارند که به دلیل حجم بالای ذخایر معدنی، استان یزد را به «بهشت معادن» تبدیل کردهاند و بسیاری از فرصتهای شغلی و استخدام یزد مربوط به همین معادن ارزشمند هستند. تولید و بافت فرش ماشینی، صنعت شیرینی سازی و تولید شیرینیهای سنتی یزدی مثل قطاب، باقلوا و پشمک نیز از جمله کسبوکارهای پررونق و اشتغالزای استان یزد هستند.